Een permanent overzicht van Exmar’s infrastructuur en databeveiliging

Een permanent overzicht van Exmar’s infrastructuur en databeveiliging

EXMAR is een leverancier van oplossingen voor de energiewaardeketen die zich specialiseert in drijvende oplossingen voor de behandeling, het transport en de omzetting van gas. Het bedrijf ontwerpt, bezit en exploiteert gespecialiseerde maritieme infrastructuur, waaronder een vloot bestaande uit LPG-schepen, een LNG-tanker, FSRU- en FLNG-schuiten en offshore logementschepen. Het scheepsmanagementbedrijf beheert diverse vaartuigen voor verschillende eigenaars.

EXMAR heeft ook zakelijke belangen in andere bedrijven zoals het offshore adviesbureau DVO, het gespecialiseerde reisagentschap Travel PLUS en de fabrikant van synthetisch touw voor maritiem en offshore gebruik BEXCO. Naast het hoofdkantoor in Antwerpen heeft de groep ook kantoren in China, Singapore, Italië, India, Argentinië, Jamaica, Congo-Brazzaville en de USA. Het ICT-team is gecentraliseerd in Antwerpen. “We ondersteunen de groep met een team van slechts vijftien personen,” vertelt David De Roock, ICT Project Manager bij EXMAR, “maar we rekenen op sterke partners. We zijn steeds op zoek naar de juiste expertise tegen de juiste prijs.”

Oog voor integratie

In 2017 en 2018 implementeerde EXMAR een hyperconverged infrastructuur (HCI), gebaseerd op een combinatie van Cisco HyperFlex en een van de expertencentra van Uptime Group. Dankzij HCI kan het ICT-team het overzicht behouden. Het team past dezelfde filosofie ook toe op het aspect beveiliging. “In het verleden was voor ieder beveiligingsdomein een eigen leverancier en oplossing nodig,” vervolgt De Roock. “Vandaag de dag kan beveiliging echter niet langer op een dermate gefragmenteerde manier worden benaderd. Een globaal overzicht is noodzakelijk. Maar uiteraard is dat onmogelijk te bereiken wanneer oplossingen van verschillende leveranciers niet naadloos te combineren zijn.”

Bij EXMAR leidde deze geïntegreerde aanpak tot een complete herziening van de beveiligingsomgeving van het bedrijf. Na analyse van diverse leveranciers en oplossingen koos EXMAR voor de combinatie van Cisco AMP en Cisco Umbrella, met Uptime Group als partner. “Onze vorige antivirusoplossing was aan het einde van haar levenscyclus gekomen”, licht De Roock toe. “Op basis van onze analyse van meerdere verschillende tools hebben we uiteindelijk gekozen voor Cisco AMP, omdat dit uitstekend presteerde op het vlak van bescherming tegen ‘zero-day’-aanvallen.” Tegelijkertijd biedt de oplossing forensische informatie over de onderschepte dreigingen.

Binnen en buiten de perimeter

De combinatie van Cisco AMP met het Cisco Umbrella cloud-beveiligingsplatform zorgt voor een compleet andere aanpak vanuit beveiligingsstandpunt. EXMAR heeft heel wat afgelegen locaties op zee en op diverse plaatsen wereldwijd. Binnen het traditionele scenario zou alle dataverkeer naar en van het centrale datacenter in Antwerpen gaan. “We hebben in alle uithoeken van de wereld werknemers die aan onze systemen werken”, vertelt De Roock. “Het is niet haalbaar om al dat verkeer naar Antwerpen te leiden. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om de beveiliging op endpoint-niveau te organiseren. De antivirusoplossing is voortaan de eerste verdedigingslinie in plaats van de laatste.”

De endpoint-beveiliging van EXMAR baseert zich op Cisco AMP, Cisco Email Security en een Cisco Umbrella-client die voor DNS-omzetting instaat. “Zo bieden we zowel binnen als buiten de perimeter hetzelfde niveau van beveiliging. We bezorgen onze buitenlandse werknemers een perfect beveiligde werkomgeving, zonder dat er dataverkeer door de perimeter gaat.” De oplossingen zijn gekoppeld aan Cisco Talos, het cloudplatform voor beveiliging van waaruit Cisco zijn toepassingen continu voorziet van de meest recente informatie over dreigingen, beveiligingsdefinities en andere data.

Automatisering

Als volgende stap plant EXMAR de implementatie van Cisco Identity Services Engine (ISE). “Wanneer Cisco AMP een probleem detecteert, wordt dit onmiddellijk aan ons gemeld”, licht De Roock toe. “Desalniettemin is een handmatige tussenkomst nog vaak vereist om de netwerktoegang van de geïnfecteerde gebruiker te blokkeren. Dat kan wel even duren, en in die tussentijd kan malware zich doorheen het netwerk verspreiden.” Door Cisco AMP met Cisco ISE te integreren, worden deze taken geautomatiseerd, bespaart u tijd en vermijdt u verdere besmetting.

De implementatie van Cisco ISE vormt het volgende hoofdstuk in het beveiligingsplan van EXMAR. “We zijn ons bewust van de risico’s en het potentiële gevaar van een datalek of een inbreuk op het systeem voor de activiteiten van EXMAR”, besluit De Roock. “Zonder adequate bescherming en de nodige investeringen in risicobeperking zijn de financiële gevolgen van een inbreuk aanzienlijk.” EXMAR maakt gebruik van Cisco-technologie in combinatie met de beveiligingsexpertise van een van de expertencentra van Uptime Group alsook ICT-infrastructuurondersteuning van andere bedrijven binnen onze Uptime Groep.

WIL JE MET ONS SAMENWERKEN?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.