Een ontzorging en beveiliging van These Days’ Netapp-omgeving

Een ontzorging en beveiliging van These Days’ Netapp-omgeving

“Via de verschillende expertise centra van Uptime Group hebben we intussen expertise ingehuurd rond onder meer wifi, switching en VMware.”

These Days is een communicatiebureau dat tot de Britse reclame en PR-groep WPP behoort. These Days heeft kantoren in Antwerpen, Brussel en Amsterdam, en telt ongeveer 160 medewerkers. De focus van het bureau ligt sterk op digitale communicatie, wat van IT automatisch een heel bepalende factor maakt. Voor het algemene IT-beheer doet These Days een beroep op de raamcontracten die WPP Group internationaal heeft lopen. “De meest kritische elementen houden we echter in eigen beheer”, zegt Sam Serrien, CTO bij These Days. Centraal staat daarbij de NetApp-omgeving van het bedrijf, ondersteund door het NetApp expert center van Uptime Group. “We zijn erg afhankelijk van IT. Bedrijfszekerheid is een absolute must. Net daarom kiezen we voor de support en expertise van de groep. Indien nodig kunnen we bij Uptime Group op een heel snelle interventie rekenen.”

Dat IT bijzonder bedrijfskritisch is, ondervond These Days in de zomer van 2017 in de praktijk. Een uitbraak van de ransomware Petya trof toen het netwerk van WPP Group en kwam zo ook bij These Days terecht. “Alle kantoren binnen de groep zijn verbonden”, legt Sam Serrien uit. “De malware verspreidde zich razendsnel. Op een paar uur tijd was de hele groep besmet.” These Days nam onmiddellijk actie en schakelde een NetApp-expert center van Uptime Group in. Een crisismanager en een engineer van het bedrijf kwamen direct ter plaatse om het gevaar in te dammen, de schade op te meten en de recovery op te starten. “Toen de omvang van de besmetting duidelijk was, gingen we ervan uit dat de bestaande systemen wellicht voor weken buiten strijd waren. Na één dag had Uptime Group echter al tachtig procent van alle servers, pc’s en files hersteld.”

Tastbare return

Net voor het incident had These Days de vernieuwing van de NetApp-omgeving op de agenda gezet. De bestaande opslag was dringend aan uitbreiding toe. Het spreekt voor zich dat na de doortocht van Petya één en ander in een stroomversnelling kwam. “Het incident maakte bijzonder duidelijk hoe sterk onze bedrijfsprocessen op IT steunen”, zegt Sam Serrien. “In het verleden was de ROI van een investering in infrastructuur of beveiliging niet altijd even tastbaar. Het incident heeft er alvast voor gezorgd dat iedereen in het bedrijf er vandaag van overtuigd is dat IT de aandacht en de middelen moet krijgen die ze verdient.”

Tegelijk vormde het incident ook een uitstekende testcase voor de IT-dienstverlening waar These Days op kan rekenen. “Uiteraard hoop je dat je de bestaande plannen voor interventies en disaster recovery nooit nodig zult hebben. Toen wij ons plots in het oog van de storm bevonden, bleek meteen hoe belangrijk het is dat er op zo’n moment een partner klaar staat om het onmogelijke te doen.” Bovendien kon These Days in de praktijk ervaren dat het bedrijf via het NetApp-expert center van Uptime Group makkelijk en snel toegang heeft tot de brede waaier aan kennis die er binnen Uptime Group beschikbaar is. “Via de diverse bedrijven van Uptime Group hebben we intussen onder meer expertise ingehuurd rond onder meer wifi, switching en VMware.”

Helden

These Days heeft niet alle beheer van alle IT-aspecten in eigen hand. Dat is ook niet de ambitie van het bedrijf. “Maar we vinden het wel heel belangrijk dat we via een partner als Neoria over een lokale hotline beschikken”, zegt Sam Serrien. “En wat echt kritisch is voor onze business, houden we wel degelijk liever dicht bij ons.” Voor alle virtuele servers en bedrijfskritische data (onder meer klanteninformatie en financiële data) werkt These Days met een systeem dat regelmatig snapshots neemt van de omgeving. “Die aanpak bleek bijzonder efficiënt. Uiteindelijk zijn we bij het incident met de ransomware niets van bedrijfskritische data of toepassingen kwijtgeraakt.”

De oude NetApp-omgeving – met een capaciteit van 40 TB – heeft intussen plaats geruimd voor een nieuwe installatie die ruimte biedt aan 160 TB. “Daar moeten we zonder problemen de komende jaren verder mee kunnen”, zegt Sam Serrien. “Bovendien kunnen we bij het NetApp-expert center van Uptime Group op het hoogste niveau van support rekenen.” Uiteindelijk bleek WPP Group maar één van de vele bedrijven die met Petya kreeg af te rekenen. “Maar dankzij Uptime Group waren we wel één van de weinige ondernemingen – zo niet het enige – dat binnen een halve dag alweer up and running was met de allerbelangrijkste bedrijfskritische data. We zijn heel snel kunnen doorstarten terwijl de eigenlijke restore nog volop aan de gang was. Die experten van Uptime Group zijn hier als helden onthaald. Dat was echt best in class.”

WIL JE MET ONS SAMENWERKEN?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.